Er zijn veel verschillende zoekmachines maar sommigen kent bijna niemand. Ik beschrijf daarom de vier bekendste en/of belangrijkste zoekmachines. De volgende zoekmachines behandel ik:

  • Google
  • Bing
  • Yahoo!
  • AltaVista

Google: de grootste

Google is verreweg de grootste en meest populaire zoekmachine wereldwijd. Het marktaandeel wereldwijd is 85%. In Nederland is dit zelfs 94%. Wil je meer weten over Google? Lees dan ‘’Wat is Google?’’ .

 

Bing

Bing is een zoekmachine van Microsoft. Voorheen ging deze zoekmachine door het leven als Live Search, Windows Live Search en later MSN Search. In 2009 werd Bing opgericht om de strijd aan te gaan met Yahoo en Google.

Er werden tientallen miljoenen dollars geïnvesteerd in de promotie van deze zoekmachine. En met een marktaandeel van 4% (wereldwijd) kun je niet echt spreken van een succes. In Nederland gaat het zelfs nog slechter. Bij slechts 2% van alle zoekopdrachten in 2011 werd gebruikgemaakt van Bing.

Is het einde van Bing in zicht of weten ze toch een stukje marktaandeel van Google weg te snoepen? De tijd zal het leren!

 

Yahoo!

Yahoo! werd op 2 maart 1995 opgericht door David Filo en Jerry Yang. Beide waren, net als de oprichters van Google, studenten aan de Stanford-universiteit. Het bedrijf biedt naast een zoekmachine ook een gratis e-maildienst. In Nederland staat Yahoo! vooral bekend als zoekmachine.

Voorheen werd het bedrijf ‘’Jerry and David’s Guide to the World Wide Web’’ genoemd. Een nogal ongelukkige naam natuurlijk. Later werd dit aangepast naar Yahoo! wat zou staan voor ‘’Yet Another Hierarchical Officious Oracle’’ wat in het Nederlands neerkomt op iets als Een hiërarchisch officieus orakel.

De oprichters houden echter vol dat het een verwijzing is naar een volk uit het boek Gullivers reizen.

Momenteel heeft Yahoo! een wereldwijd marktaandeel van 7,6%.

 

AltaVista

Over deze zoekmachine is minder bekend dan bondenstaande concurrenten. AltaVista was de eerste zoekmachine die in Amerika werd gelanceerd. In 1995 kwam het bedrijf Digital Equipment Corporation (DEC) met deze dienst.

AltaVista werd meerdere keren overgenomen door andere partijen. Uiteindelijk werd de zoekmachine in 2004 overgenomen door Yahoo! en is daar nog steeds onderdeel van.

AltaVista is Spaans voor ‘’zicht van boven’’. Waarschijnlijk omdat de zoekmachine informatie overzichtelijk weergeeft.

Helaas kan ik op dit moment weinig vinden over het marktaandeel van AltaVista. Wel weet ik dat het marktaandeel in 2011 in Nederland op ongeveer 1% lag. Weet jij hier meer over? Laat het achter in de comments!

 

Geschreven door .