WordPress is een zeer populair cms systeem. De populariteit is vooral de danken aan het gemak waarmee je een website kunt onderhouden. Ook het feit dat het gratis is bevordert de populariteit.

Oorsprong van WordPress

Van oorsprong is WordPress een cms voor weblogs. Het moest voor iedereen mogelijk zijn om een blog bij te houden. Het cms werd uiteindelijk zo populair, dat het tegenwoordig ook gebruikt wordt voor ‘gewone’ websites. Je kunt zelfs een webshop draaien op WordPress!

Voor iedereen een thema

WordPress heeft heel veel mogelijkheden. Bijvoorbeeld op het gebied van thema’s. Een thema is zeg maar het design/lay-out van je website. Er zijn honderden thema’s die je gratis of tegen een kleine vergoeding kunt aanschaffen. Op deze manier creëer je een enigszins unieke website naar je eigen smaak.

20.000 plug-ins

Met WordPress kun je gebruikmaken van ontelbare plug-ins. Met een plug-in voeg je als het ware nieuwe mogelijkheden toe aan je website. Je hebt bijvoorbeeld een plug-in voor contactformulieren. Een paar klikken en het contactformulier staat klaar!

Andere populaire plug-ins:

Google XML Sitemaps – Deze plug-in maakt automatisch een XML sitemap voor je website.class=”alignright size-medium wp-image-413″ title=”WordPress – ontelbaar aantal plug-ins”

WP-Polls – Met deze plug-in maak je gemakkelijk een poll aan op je website.

Redirection – Deze plug-in maakt het mogelijk in een paar seconden een redirect aan te maken.

WordPress SEO – Een alles-in-een plug-in om je website te optimaliseren.

Op het moment van schrijven zijn er meer dan 22.000 plug-ins die je gratis kunt installeren.

Widgets

Widgets zijn drag-and-drop modules voor je website. Hiermee kun je bijvoorbeeld gemakkelijk een bepaalde module aan je sidebar toevoegen. Bijvoorbeeld een tagwolk voor de populairste zoektermen op je website, of de nieuwste artikelen op je blog.

Met een tagwolk greef je gemakkelijk de populairste onderwerpen op je website aan.

De tagwolk-plug-in geeft de populairste onderwerpen op mijn website aan.

Door het drag-and-drop systeem is het een kwestie van muis ingedrukt houden > naar de sidebar slepen > muis loslaten > opslaan en klaar!

Doorontwikkeling

WordPress wordt steeds verder doorontwikkeld. De mogelijkheden worden steeds uitgebreider en beter. Er verscheiden dan ook regelmatig updates. De eerst volgende versie van WordPress (3.5) staat gepland voor 5 december.

Dit artikel is geschreven door